- Bilet lotniczy wraz z opłatami lotniskowymi, bagażem podręcznym oraz rejestrowanym w cenie
- Wygodny klimatyzowany autokar na czas zwiedzania
- Wyjazd bez wizy
- Śniadania i obiadokolacje
- Białoruski poczęstunek
- Doświadczony pilot
1. DZIEŃ: WARSZAWA – MIŃSK.
WARSZAWA, zbiórka na lotnisku im. Chopina na 2 godz. przed wylotem w hali odlotów terminalu A w miejscu spotkań z napisem „Meeting Point” (pomiędzy stanowiskami odpraw "D" i "E"). Wylot do MIŃSKA samolotem rejsowym. Transfer do hotelu, zakwaterowanie, obiad. Krótka wycieczka po mieście. Czas wolny. Nocleg.
Fakultatywnie: wieczorek białoruski – kolacja w restauracji z regionalną kuchnią, lampką wina i muzyką – 30 euro/os. (min. 15 osób)
2. DZIEŃ: MIŃSK – ZALESIE – KREWO – HOLSZANY – IWIĘ – STARE WASILISZKI – LIDA.
MIŃSK, śniadanie – ZALESIE, odnowiony zespół pałacowo-parkowy Ogińskich, spacer po parku – KREWO, ruiny zamku Olgierda, miejsce śmierci Kiejstuta i zawarcia pierwszej Unii polsko-litewskiej – HOLSZANY, ruiny zamku Holszańskich i Sapiehów – IWIĘ, meczet Tatarów polskich – STARE WASILISZKI, dom-muzeum Czesława Niemena – LIDA, zakwaterowanie w hotelu, obiadokolacja, nocleg. Trasa ok. 310 km.
3. DZIEŃ: LIDA – NOWOGRÓDEK – JEZIORO ŚWITEŹ – ZAOSIE – MIR.
LIDA, śniadanie, zamek Gedymina (z zewnątrz) – NOWOGRÓDEK, dom Adama Mickiewicza, fara, zamek książąt litewskich – JEZIORO ŚWITEŹ – ZAOSIE, zrekonstruowany zaścianek szlachecki, miejsce narodzin A. Mickiewicza – MIR, zamek Radziwiłłów, wpisany na listę UNESCO, zakwaterowanie w hotelu, obiadokolacja, nocleg. Trasa ok. 200 km.
4. DZIEŃ: MIR - NIEŚWIEŻ – DUDUTKI – MIŃSK.
MIR, śniadanie – NIESWIEŻ, zwiedzanie jednej z najokazalszych siedzib magnackich, kościół-mauzoleum rodu Radziwiłłów – skansen DUDUTKI – białoruska gościnność w starym stylu. Zobaczymy tu czynny młyn, odwiedzimy warsztat garncarski i zobaczymy pracę mistrza na kole garncarskim. Odwiedzimy starą kuźnię z XIX wieku, gdzie każdy będzie mógł wykuć sobie podkowę na szczęście. Poznamy tradycyjną sztukę warsztatów ciesielskich z narzędziami ówczesnej epoki dawnych mistrzów, a także malowniczą piekarnię, gdzie poznamy historię wypieku chleba. Możliwość zorganizowania (za dodatkową opłatą) przejażdżki starymi powozami lub jazdy konnej wierzchem. Podczas zwiedzania ugoszczeni zostaniemy trzykrotnie:
- w wytwórni samogonu (samogon, chleb, ogórki, miód)
- w piekarni (świeże pieczywo, 3 rodzaje sera, masło, herbata)
- we młynie (chłopski chleb ze smalcem)
Przejazd do MIŃSKA, zakwaterowanie w hotelu, kolacja, nocleg.
5. DZIEŃ: MIŃSK – WARSZAWA.
MIŃSK, śniadanie, zwiedzanie miasta z przewodnikiem, m.in.: kościół św. Szymona i Heleny zw. „czerwonym kościołem”, katedra, cerkiew Piotra i Pawła, d. dwór Wańkowiczów, Przedmieście Troickie. O ustalonej godzinie transfer na lotnisko, wylot do WARSZAWY.